Menu
20
feb

A&A bezoekt NOA in Amsterdam in het kader van peerreview

20 februari 2024

Op 6 maart neemt Opleidingsschool A&A deel aan het bezoekende panel bij de Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam (NOA) in het kader van de peerreview. Samen met Opleidingsschool Qoers gaan we in gesprek met NOA over hun kritische reflectie en de dilemma's die ze willen bespreken.

Een voorbeeld is: hoe betrek je lerarenopleidingen bij de instrumenten die worden gebruikt voor de opleiding van toekomstige leraren op de werkplek? De voorbereiding door A&A en Qoers is al afgerond en we kijken ernaar uit om de ontwikkelingsgerichte peerreview aan te gaan met NOA.

Waarom een peerreview?
Hiermee benadrukken we de gedeelde verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het opleiden en de inductie van startende leraren. Partnerschappen werken zo op basis van het landelijk kwaliteitskader voor Samen Opleiden & Inductie aan een gezamenlijk beeld van de kwaliteit van het opleiden.

Waarom een Kwaliteitskader?
Dit kader biedt richtlijnen voor een basisniveau en hulpmiddelen voor verdere ontwikkeling. Met input van een landelijke pilot, waaraan A&A heeft deelgenomen, is dit definitieve kader tot stand gekomen. Het biedt ruimte voor ambities die passen bij regionale ontwikkelingen en draagt bij aan het aanpakken van uitdagingen zoals het lerarentekort, bijvoorbeeld door nieuwe en flexibele routes te ontwerpen om nieuwe doelgroepen voor het beroep van leraar aan te trekken en op te leiden.

Daarnaast stimuleert het Kwaliteitskader onderwijsontwikkeling in scholen, bijvoorbeeld door afstudeeronderzoeken die bijdragen aan een onderzoekscultuur, of door de introductie van nieuwe concepten en theorieën vanuit de opleiding naar de school.

Inhoud voor partnerschap
Wat betekent dit concreet voor ons partnerschap? Erkende partnerschappen voeren elke zes jaar een ontwikkelingsgerichte peerreview uit, wat ook een voorwaarde is voor financiële ondersteuning van Samen Opleiden. Daarnaast dragen we elke zes jaar bij aan reviews van minstens twee andere partnerschappen. Voor A&A staat de eerste review dus binnenkort op de planning.

Wanneer ontvangt A&A collega’s voor de peerreview?
We zijn de voorbereiding gestart want in oktober 2024 ontvangen wij twee partnerschappen voor onze eigen peerreview. Daarover volgt later meer informatie.