Menu
18
okt

Afstuderende dio’s klaar voor de start van hun praktijkgericht onderzoek

18 oktober 2022

Op 6 oktober vond de Startbijeenkomst Onderzoek plaats. Dit onderdeel van de inspiratiebijeenkomsten onderzoek is een leerzame bijeenkomst voor alle dio’s van A&A die aan de start staan van hun praktijkgericht onderzoek. De studenten kregen veel informatie voorgeschoteld en konden al hun vragen stellen. Ook leerden ze elkaar kennen en ontdekten ze meer over de mbo-praktijk van hun vakgebied. Mirjam van Duijnen, die onder andere onderzoeksbegeleider is, was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Ze vertelt er meer over in dit artikel. 

“Voor vierdejaars dio’s (docenten-in-opleiding) worden er meerdere bijeenkomsten georganiseerd die hen verder helpen in hun afstudeeronderzoek”, vertelt Mirjam. “Vanuit de HAN is er de Onderzoekskring Beroepsproducten voor het mbo. Om de week op donderdagavond krijgen alle dio’s een uur instructie van een docent op de HAN. Daarnaast organiseert A&A 3 inspiratiebijeenkomsten voor dio’s die stage lopen bij A&A, waarvan de eerste afgelopen 6 oktober plaatsvond. De volgende is in december.”

Veel informatie
“Het doel van deze eerste inspiratiebijeenkomst is om studenten alle informatie te geven die ze nodig hebben om aan de slag te gaan met hun afstudeeronderzoek. Daarom waren de onderzoeksbegeleiders van A&A hier ook aanwezig. Ook docenten die onderzoek doen zijn trouwens welkom op deze informatiedag.  Zo leren de dio’s ook meteen een beetje over andere clusters. Wat soms handig is als ze een cluster-overstijgend onderzoek gaan uitvoeren”, vertelt Mirjam. 

Afstemming met de praktijk
“Op 6 oktober waren er 15 deelnemers, waarvan 8 dio’s”, gaat Mirjam verder. “Mijn collega’s en ik gaven hen heel veel informatie. Bijvoorbeeld over wat het onderzoek inhoudt, dit verschilt per lerarenopleiding. Het onderzoek moet aansluiten bij de praktijk, en die moet er ook echt iets aan hebben. Dus we legden de studenten uit dat ze hun onderwerp goed moeten afstemmen met het onderwijsteam of de vakgroep.”

Elkaar leren kennen
Mirjam: “Ook lieten we de dio’s weten welke instructielessen er zijn en bij wie ze terecht kunnen met welke vragen. Vervolgens gingen ze in groepjes gelijk aan de slag. Studenten die eenzelfde soort vak leren, praatten met elkaar over de ideeën die ze al hadden voor hun onderzoek. Ook dachten ze samen na over wat ze nu nog van ons onderzoeksbegeleiders nodig hebben om te kunnen starten. Studenten gaven aan het leuk te vinden om elkaar nu al te leren kennen.”

Klaar voor de start… 
“De volgende stap voor de dio’s is een onderwerp zoeken voor hun onderzoek. Zoals gezegd moet dat in samenspraak met de praktijk. Dit is heel leerzaam voor de studenten. Ik hoop dat iedereen een mooie start maakt. Ik wens ze veel succes!”, sluit Mirjam af. 

Kennisdelingsevent
Op 23 april vindt het kennisdelingsevent plaats. Alle onderzoekers én dio’s presenteren hier de resultaten van hun onderzoek. Hoe interessant is dat! Zet deze datum dus alvast in je agenda.