Menu
27
jan

Al na 5 jaar in Nederland voor de klas: Tugba doet het

27 januari 2023

Tugba Kayaci (32) is een jonge vrouw van Turkse komaf. 5 jaar geleden zag haar leven er heel anders uit. Toen werkte ze na een studie Veiligheidswetenschappen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Turkije. Totdat ze om politieke redenen moest vluchten. Met haar gezin kwam ze naar Nederland. Vastberaden om iets van haar nieuwe leven te maken, begon ze 1,5 jaar geleden met de lerarenopleiding voor Docent Wiskunde. 

“Ik had nooit gedacht dat ik weer een studie zou gaan doen”, vertelt Tugba. “Maar ik wil hier graag onderdeel uitmaken van de samenleving. En dat kan alleen als ik goed Nederlands spreek. In de omgeving waar ik eerst werkte had ik bijna geen contact met Nederlanders. En het werd me al vrij snel duidelijk dat een baan in de richting van mijn vorige opleiding hier vrijwel onmogelijk was. Dus besloot ik het over een andere boeg te gooien: ik begon met een lerarenopleiding.”

Taalbarrière overwinnen

“Hier op school word ik gedwongen Nederlands te praten. En ik moet zeggen dat het me goed afgaat. Soms heb ik een beetje moeite met verstaan, als mensen heel snel praten. En natuurlijk blijft het soms moeilijk om mezelf te uiten, omdat ik mijn gedachten of gevoelens niet direct kan uitdrukken. Ik denk dat dit altijd wel een beetje lastig zal blijven. Het staat mijn plannen in ieder geval niet in de weg, dat is voor mij het belangrijkst”, vertelt Tugba. 

Wiskunde als lievelingsvak

Met wiskunde had Tugba nog niet zoveel ervaring. Ze licht toe: “Ik volgde wel wiskunde op de middelbare school. Daar was het mijn lievelingsvak. Ik had daar een heel fijne docent. Ik hielp ook graag mijn broertje en klasgenootjes met hun huiswerk. Maar verder heb ik geen vervolgopleiding gedaan met wiskunde. Toch ben ik heel blij dat ik dit vak heb gekozen. Ik vind het echt leuk om leerlingen hier meer over bij te brengen. En zelf vind ik het ook leuk om meer te leren! Na mijn studie wil ik misschien nog wel een master doen in wiskunde.”

Voor de klas

Tugba doet de deeltijdopleiding aan de HAN. Ze zit nu in het tweede jaar. Op dit moment loopt ze één dag stage bij de Internationale Schakelklas (ISK) en één dag bij de vavo. En dat bevalt goed. Ze vertelt: “Het gaat goed. Ik leer op een praktische manier hoe ik leraar kan zijn. In het eerste jaar keek ik vooral mee met lessen van docenten. Nu geef ik ook zelf les. Spannend, maar wel leuk!”

Blij met begeleiding 

“Na de les spreek ik dan vaak met mijn begeleider(s). Over wat goed ging, wat minder goed en hoe ik dat kan verbeteren. Zij helpen me goed. Ik leer veel van ze. Ik ben er blij mee.”

Een voorbeeld 

Op de vraag wat Tugba zo leuk vindt aan lesgeven, antwoordt ze: “Het contact met de jongeren. Dat geeft me echt energie. Ik hoop echt een voorbeeld te kunnen zijn voor hen. Zoals mijn wiskundedocent een voorbeeld voor mij was. Daar ga ik echt mijn best voor doen. Zodat ook mijn leerlingen van wiskunde gaan houden!”

Ga ervoor!

Als Tugba een tip zou mogen geven aan jongeren die ook net in Nederland wonen, zou ze zeggen: “Ga ervoor! Nederland is echt een fijn land om te wonen. Als jij je best doet om deel uit te maken van de samenleving, gaan de deuren voor je open. Er is veel tolerantie en veel mensen willen je graag helpen. Natuurlijk zullen er moeilijkheden zijn, maar geef niet op. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes!”

Meer informatie

Wil jij ook een lerarenopleiding volgen? Kijk dan eens op de website van de HAN
Ben of ken je iemand die Nederlands wil leren in de ISK? Kijk dan op de website van Rijn IJssel