Menu
13
feb

Bezoek aan mbo verandert beeld HAN-studenten in positieve zin

13 februari 2023

Afgelopen donderdag 9 februari bracht een groep eerstejaars docenten-in-opleiding (dio’s) van de Academy Educatie HAN een bezoek aan A&A, locatie Rijn IJssel. Het doel: kennismaken met het mbo. Mirjam van Duijnen, schoolopleider Techniek en ICT, vertelt hoe de dag verliep. 

“Veel hbo-studenten die een lerarenopleiding doen, hebben vaak een negatief beeld over het mbo”, vertelt Mirjam. “Ze kiezen dan liever voor stage lopen in het voortgezet onderwijs, terwijl ze niet eens weten hoe het mbo écht is. Dat moet natuurlijk anders. Want het mbo is wel degelijk een bruisende plek met gemotiveerde studenten, waar je veel kan leren. Daarom hebben mijn collega Paula Maris, ook schoolopleider, en ik deze ochtend georganiseerd.”

Wat is het mbo eigenlijk?

De ochtend startte in het Innovatielab, waar de dio’s een presentatie volgden over het mbo in het algemeen en Rijn IJssel. “We hebben het gehad over de vooroordelen die hbo’ers hebben over mbo-studenten. En over de betekenis van mbo’ers voor de maatschappij. Aan de hand van een plaatje legden we de studenten uit hoe het mbo in elkaar zit, met clusters en dergelijken”, vertelt Mirjam.  

Laserprinter 

Na de presentatie mochten de dio’s hun handen uit de mouwen steken in het Innovatielab. Ze mochten als eerste praktische opdracht een sleutelhanger ontwerpen, die door de beheerder van het innovatielab met een laserprinter op hout werd geprint. Dit kregen ze als aandenken mee naar huis. 

Spervuur

Na deze praktische opdracht, vond er een spervuur plaats. Ruim een half uur gingen de dio's in gesprek met vierdejaars dio's en startende docenten. Er werd veel informatie gedeeld over lesgeven in het mbo.

Workshop vaas vouwen

De groep vervolgde het bezoek bij de cluster Creatieve Industrie. Hier volgden ze een workshop bij Ruimtelijke Vormgeving. Mirjam: “De praktische opdracht was het vouwen van een kartonnen vaas. Zo konden we laten zien hoe studenten van verschillende opleidingen met elkaar (kunnen) samenwerken. De dio’s ontdekten bijvoorbeeld al snel dat er een verband was tussen het vouwen van de vaas en het ontwerpen van een industrieel gebouw.”

Beeld mbo positief veranderd

Mirjam vertelt: “Aan het eind van de ochtend hebben we onder het genot van koffie, thee en wat lekkers het bezoek nabesproken. Opvallende uitkomst: de studenten hadden hun mening over de mbo’er en mbo-opleidingen in positieve zin bijgesteld. Dan kan ik maar één ding zeggen: missie geslaagd!”