Menu
5
jul

Bob Meijer (dio) over zijn leerzame oriëntatiejaar

5 juli 2021

Bob Meijer (dio) over zijn leerzame orientatiejaar

Bob (25) uit Arnhem volgt aan de HAN de opleiding 2e graads Leraar Geschiedenis. In zijn oriëntatiejaar stond de vraag ‘wil en kan ik leraar worden?’ centraal. Een vraag die hij als stagiair kon onderzoeken bij Techniek & ICT van Opleidingsschool mbo A&A (locatie Rijn IJssel).

A&A biedt de dio een brede kennismaking met het mbo door bezoek aan diverse onderwijsteams en het uitvoeren van opdrachten. Zo kan de dio meekijken met collega’s in het mbo, VAVO of Educatie en zelf lessen geven. Goed zicht krijgen op de verschillen en overeenkomsten in de omgang met (mbo)-studenten en op de verschillende rollen van een docent op een ROC.

Tijdens zijn interview vertelt Bob hoe je goed contact legt met een groep studenten met een niet westerse achtergrond: de startklas. Hoe breng ik de inhoud van mijn les begrijpelijk over en wat kan ik betekenen voor deze studenten? Dat was voor hem de uitdaging in deze eerste kennismaking met de rol als docent. Bob heeft van zijn hobby zijn studie kunnen maken en is blij dat hij zijn levenservaring kan delen met de studenten in de startklas. Want precies dat is waarom Bob het onderwijs in wil.

Lees hier het volledige interview met Bob Meijer:

Vertel eens meer over jezelf, over je eigen opleiding en waarom je het onderwijs in wil?  

Bob Meijer (25): ik heb zelf ook op het mbo gezeten en daarna 2 jaar de opleiding social work gevolgd. Die opleiding bracht me helaas niet wat ik had gehoopt en daarom heb ik toen gekozen voor de lerarenopleiding geschiedenis. Al heel lang ben ik geïnteresseerd in geschiedenis. Niet alleen op school, maar ook daarbuiten is het mijn grote hobby. Mijn drijfveer om het onderwijs in te gaan is niet direct de kennisoverdracht, maar ik wil vooral iets betekenen door ervaringen in mijn eigen leven te delen met studenten. Daarom ben ik blij met mijn keuze om van mijn hobby ook mijn studie te maken. Het past bij mij en dus voelt dat ook goed.

Waar loop je op dit moment stage?   

Ik loop stage bij Techniek & ICT (locatie Rijn IJssel). Dat doe ik bij een startklas. Dat is een klas die bestaat uit niet-westerse jongeren. De belangrijkste kenmerken van deze startklas zijn dat het vooral jongens zijn met een taalachterstand/ taalbarrière omdat ze uit een andere cultuur komen.

Wat heb je zelf geleerd van je stage?

De uitdaging zat voor mij in het versimpelen van de informatie. Wat voor mij misschien logisch is, is dat echt niet voor iedereen. Dus ga je zoeken hoe je informatie goed kan overbrengen, hoe je optimaal contact kan maken met je klas en zoek je creatieve methoden. Door het gebruik van bijvoorbeeld pictogrammen krijg je veel interactie met de klas. Bij mijn groep vonden de lessen vooral fysiek plaats. Uiteindelijk heb ik maar 1 online les gegeven.

Wat was het leerzaamste moment van de gehele stage?

Dat het best lastig is om objectief te blijven bij de thema’s die bij Burgerschap spelen. Dan moet je natuurlijk niet je eigen politieke voorkeur uitdragen, maar vooral neutraal blijven. Dat valt niet altijd mee!

Wat was het grappigste moment van jouw stage?  

Ik zou het niet zo zeer een grappig moment noemen, maar vooral meer bijzonder. De jongens uit mijn groep kwamen vanuit Syrië en Eritrea naar Nederland en waren totaal onbekend met onze cultuur en wetgeving. Ik heb mijn eigen levensverhaal met hen gedeeld door te vertellen dat mijn opa jaren geleden ook naar Nederland is gekomen en Nederlands moest leren.   

Wil je ons er even aan herinneren waarom de studententijd zo leuk is?

Best lastig nu in Coronatijd! Maar ik probeer vooral creatief bezig te blijven. Daarom heb ik een keyboard gekocht, want daar heb ik nu meer tijd voor. Omdat ik ook vlak bij de Veluwe woon in een oude school is het dus ideaal om veel naar buiten te gaan en lekker te wandelen (het interview vond ook lopend plaats).

Wanneer denk je dat je nog eens aan ons denkt? 

Mijn begeleiders hebben me uitgenodigd om zeker weer contact te zoeken als ik verder ben in mijn opleiding en weer in het mbo een stage wil lopen. Zoals ik het nu zie ga ik dat in het 3e of 4e jaar zeker doen. En omdat ik dicht bij de locatie van het Techniek & ICT aan de Thorbeckestraat in Arnhem woon, blijf ik zeker nog wel aan A&A denken.