Menu
DIO Michael Gasseling over zijn oriëntatiejaar (hele interview)
31
mei

DIO Michael Gasseling over zijn oriëntatiejaar (hele interview)

31 mei 2021

Mijn naam is Michael Gasseling en ik ben twintig (20) jaar oud. Ik woon op dit moment in Wehl en studeer aan de HAN te Nijmegen, waar ik de opleiding tot 2e graads docent Geschiedenis volg. 2e graads betekent dat je les mag geven aan de onderbouw. Voor mijn opleiding heb ik de mogelijkheid gekregen om mijn eerstejaars stage te volgen op het Graafschap College. Dit deed ik bij de sector Educatie en Participatie bij het volwasseneonderwijs (Vavo), waar ik elke vrijdag aanwezig was.

Ik was erg blij dat ik werd toegewezen op deze stageplek door de HAN, omdat ik zelf ook op de Vavo van het Graafschap College heb gezeten. Hier heb ik mijn Havo diploma weten te behalen, waarmee ik later mijn Hbo Bachelor kon beginnen. Het was mijn doel om mijn eerstejaars stage te gebruiken om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag of ik een leraar kan en wil worden. Ondanks de omstandigheden in het schooljaar van 2020 en 2021 is dit achteraf gezien goed gelukt. Ik weet nu dat het volgen van een lerarenopleiding iets is wat ik daadwerkelijk wil. In mijn stage zijn er ook meerdere momenten geweest die erg leerzaam waren voor mij als persoon.

Tijdens stage zijn er zeker een aantal leerzame momenten geweest waardoor ik een duidelijker zicht heb gekregen op het beroep. Ook waren deze momenten leerzaam voor mij persoonlijk. Allereerst kreeg ik de mogelijkheid om op meerdere momenten voor een groep te staan. Het is natuurlijk belangrijk om erachter te komen of je dit wel kan. Ook kreeg ik een introductie op het samenwerken in een docententeam, het nakijken van schoolexamens en de verantwoordelijkheden die docenten hebben buiten het voorbereiden van lessen en het lesgeven. Verder mocht ik ook meekijken bij teamvergaderingen. De belangrijkste realisatie van mijn stage op het Graafschap College is echter dat het docentschap een erg mooie en interessante uitdaging is, maar dat het vak dat ik heb gekozen (Geschiedenis) niet direct de juiste keuze was. De Lerarenopleiding Geschiedenis bevalt mij goed, maar ik heb naast Geschiedenis ook een grote passie voor Engels. Mijn stageplek heeft mij deels de mogelijkheid gegeven om volledig te realiseren dat het vak Engels de voorkeur geniet. Wel lijkt het mij interessant om beide vakken te kunnen geven in de toekomst.

Al met al was mijn stagetijd op het Graafschap College een erg leuke ervaring, vol met leerzame momenten. Het team is erg vriendelijk en fijn om mee te werken en de docenten waren erg open om mij de mogelijkheid te geven om mee te kijken of te assisteren bij de lessen. Ik zal altijd met plezier terugkijken op deze periode.