Menu
18
okt

Groep werkplekbegeleiders enthousiast over basiscursus

18 oktober 2022
Op 5 oktober was de eerste ‘lesdag’ van de basiscursus voor werkplekbegeleiders. Een gemixte groep van 15 docenten van Rijn IJssel en het Graafschap College kwam samen in Doetinchem. Onder toeziend oog van trainer Gerald Steverink oefenden ze de hele dag op ‘professioneel observeren’ en met gespreksvaardigheden en gingen ze de discussie met elkaar aan. Het was een zeer leerzame en bovendien gezellige dag. Gerald vertelt er meer over in dit artikel. 
 
Gerald is trainer of cursusleider op de HAN. Met veel plezier helpt hij docenten beter te worden in hun vak. Hiervoor heeft Gerald zelf ook lang als docent gewerkt bij de lerarenopleiding van de HAN. Hij is zelfs nog lange tijd instituutsopleider geweest bij het Graafschap College. Deze ervaringen hebben hem een goed beeld gegeven van de stage (of werkplekleren) die docenten-in-opleiding (dio’s) lopen en wat er daar van ze wordt verwacht. Deze kennis past Gerald toe in zijn trainingen die hij aan werkplekbegeleiders (wpb’ers) geeft. 
 
Voor wie is de cursus?
De basiscursus voor werkplekbegeleiders is er voor docenten in het mbo die wpb’er (willen) worden. Het geeft je inzichten en praktische oefenervaring om toe te passen in die rol. Gerald: “Mijn doel voor wpb’ers die deze cursus volgen, is dat ze dio’s begeleiden volgens een bepaalde methodiek. Dat ze een visie op leren en beoordelen hebben. Dat ze gespreksvaardig zijn en weten hoe ze de stage van een dio moeten beoordelen.” Na het voltooien van de cursus ontvang je een certificaat van deelname. 
 
Over de cursus
De basiscursus bestaat uit 5 dagdelen. Gerald vertelt: “In het eerste deel ga je aan de slag met ‘professioneel observeren’. Met alle deelnemers kijk je naar een lessituatie. Wat zie je? Wat valt je op? Hierover ga je met elkaar in gesprek. Je zult merken dat iedereen iets anders benoemt. Dit komt omdat iedereen zijn eigen idee heeft van wat goed onderwijs is en ieder zijn eigen ervaring heeft. Je realiseren dat je met een gekleurde bril naar de werkelijkheid kijkt, is stap 1 naar leren.”
 
 
Gespreksvaardigheden en beoordelen
“Deel 2 en 3 staan in het teken van gespreksvaardigheden”, vertelt Gerald verder. “Je gaat oefenen met echte studenten. Zij laten ook een lesfragment zien. Daarover ga je dan met de student in gesprek. De andere deelnemers observeren dit en geven feedback. Deel 4 gaat over het beoordelen van een dio. Je leert meetinstrumenten kennen en toepassen. Een belangrijk aandachtspunt is verder dat jij als wpb’er zowel coach als beoordelaar bent van de dio. Wees hier bewust van, maar leer dit ook duidelijk te maken aan je dio’s.”
 
Oefenen in de praktijk
Gerald vervolgt: “Na de eerste lesdag (deel 1 en 2 van de cursus) geef ik de deelnemers de opdracht om in gesprek te gaan met een student en dit op te nemen. In de vijfde bijeenkomst bekijken we deze en geven we elkaar feedback. Dit dagdeel staat echt in het teken van verbreding en verdieping. Nog meer oefenen en vragen stellen waar nodig.” 
 
Bewustwording en reflectie
De eerste lesdag voor deze enthousiaste groep docenten zit er dus op. De signalen waren bijzonder positief. Deelnemers durfden met elkaar in gesprek te gaan en door te vragen. Er heerste een veilig leerklimaat. Gerald: “Ze gaan nu verder aan de slag met wat leeswerk. Daarbij heb ik ze meegegeven om vooral te oefenen. Ik zeg altijd: ga voor jezelf na wat je hebt gedaan en of/hoe je – op basis van de cursus – dat anders kunt doen. Wees je bewust van je handelen en reflecteer daarop.”
 
Meld je ook aan!
“Hoewel de cursus niet verplicht is, zou ik je als wpb’er (in spé) toch sterk adviseren om deel te nemen aan de cursus. Fijn voor jou én je studenten. Jij maakt deel uit van de opleiding van studenten tot leraar. Opleiden doen we namelijk samen. Bovendien kun je dat wat je leert in de cursus ook toepassen bij het lesgeven aan je mbo-studenten. Het zijn multi-inzetbare skills waar je eigenlijk je hele leven plezier van hebt. Begin 2023 geeft mijn collega de cursus nog een keer voor A&A. Meld je dus snel aan!”, sluit Gerald af.  
 
 
Heb je de basiscursus al afgerond en ben je op zoek naar meer verdieping? Dan is misschien de verdiepende cursus voor werkplekbegeleiders iets voor jou!