Menu
25
apr

Inspiratievolle middag tijdens het Kennisdelingsevent A&A

25 april 2023
Afgelopen donderdag 20 april vond het Kennisdelingsevent A&A plaats. In Tech Plaza op de ENKA-Campus van Rijn IJssel presenteerden tien docenten-in-opleiding (dio’s) én medewerkers hun praktijkgerichte onderzoeken. In een pitch van een minuut kregen zij de kans om hun onderzoek te presenteren aan het publiek en de vakjury. Zij kozen uiteindelijk beide een winnaar: voor de publieksprijs én de Gouden Loep.
 
Allereerst werd de vakjury voorgesteld door presentator Albert-Jan Aartsen. De vorige winnaar van de Gouden Loep, Leon van der Veen van het Graafschap College, maakte o.a. deel uit van de vakjury. Leon sprak de onderzoekers nog wat moed in voor hun pitchronde: “Laat je niet gek maken en vertel jouw verhaal. Heb vooral plezier!”
 
Pitchronde
Na die ondersteunende woorden trapte Marije Klein af met de pitch van haar onderzoek naar integratie van taal bij de opleiding Mediaredactiemedewerker. Hieronder een overzicht van alle presentaties:
• Marije Klein: integratie van taal bij Mediaredactiemedewerker
• Luca Anneveldt: interesse voor bedrijfseconomie lessen bij Horeca
• Loes Lagé: koppeling beroepspraktijk WSP en politieke dimensie
• Niels Fennema: vergroten politieke participatie van studenten
• Sam Thijs: aansluiting burgerschap bij studenten Social Work
• Liam Camps: verhogen van mate van Engels spreken in de les Software Development
• Brecht van Velthoven: fysieke aanwezigheid studenten Social Work
• Hermine van Praagh: inzet peerfeedback voor verminderen van angstgevoelens bij Verpleegkunde
• Debbie Aagten: motivatie zakelijk lezen verhogen door lessenserie bij studenten Logistiek
• Luuk Engels: niveaubepaling en differentiëren bij Buurt Onderwijs en Sport (BOS), CIOS
 
Speeddate met onderzoekers
Na de pitchronde was het tijd voor de speeddate met de onderzoekers. Hierbij kregen de leden van de vakjury en het publiek de kans om de onderzoekers te onderwerpen aan een vragenvuur. Per onderzoeker hadden zij ongeveer tien minuten tijd om ze het hemd van het lijf te vragen wat betreft hun onderzoek. De onderzoekers namen plaats aan een eigen tafel waar ze hun onderzoek zo goed mogelijk konden presenteren.
 
Zo maakte docent in opleiding Liam Camps voor zijn onderzoek een heus bordspel om studenten Software Development te stimuleren meer Engels te spreken. Hij vertelt: “Ik heb hier in totaal een half jaar aan gewerkt, het is mooi als je dan merkt dat het aanslaat. Ik heb het getest bij studenten en met het spel verlaag je echt de drempel om Engels te spreken. Ze zijn op een gegeven moment zelfs zo comfortabel dat ze buiten het spel om ook Engels spreken.”
 
Studenten ontwikkelen speld en bokaal
Alle onderzoekers krijgen een speciale speld uitgereikt en de winnaar van de publieksprijs gaat er vandoor met een bokaal. Deze zijn ontworpen door Sarah Bos en Puck Marneth, studenten van Ruimtelijk vormgever aan Rijn IJssel. Ze vertellen: “Het speldje is herkenbaar: A&A met een gele tulp in het logo. Deze staat voor waardering. Iedere deelnemer kreeg dan ook een speld.
 
Voor de bokaal komt de inspiratie van een afgerond onderzoek, een opgerold document.” Sarah en Puck overhandigden zelf hun zelfgemaakte bokaal aan de winnaar van de publieksprijs.
 
Prijsuitreiking

Na de pitchronde ging de vakjury in beraad en was het tijd voor het publiek om te stemmen op het onderzoek dat zij het beste vonden. Iedereen kon zijn stem uitbrengen via de telefoon en toen alle stemmen binnen waren kon de prijs worden overhandigd door Sarah en Puck. Liam Camps sleepte de meeste stemmen in de wacht.

Vervolgens verzamelden alle onderzoekers zich op het podium voor de uitslag van de vakjury. Ook de Gouden Loep werd in de wacht gesleept door Liam Camps. De jury vond zijn onderzoek het meest allround en was van mening dat dit breed ingezet kan worden binnen het onderwijs. “Het is een mooi compliment. De komende tijd gaan we kijken of we het spel ook binnen Rijn IJssel verder kunnen inzetten”, vertelt Liam trots.
 
Onderzoekers raden aan
Waarom je als docent in opleiding, mbo-student of medewerker mee zou moeten doen aan het Kennisdelingsevent A&A? Volgens deelnemers Brecht van Velthoven en Luuk Engels is het duidelijk. Luuk: “Het is mooi om tot andere inzichten te komen door in gesprek te gaan met mensen uit de praktijk. Dat zit ‘m dan dus echt in die kennisdeling.”
 
Brecht is nog bezig met zijn onderzoek. “Dit betekent dat ik feedback die ik heb gekregen of veelgestelde vragen nog kan verwerken in het restant van mijn onderzoek. Dat is heel waardevol. Daarom zou ik andere onderzoekers zeker aanraden om zich in te schrijven voor het Kennisdelingsevent. En voor de afsluitende borrel natuurlijk!”