Menu
30
jun

Nieuwe instituutsopleider Graafschap College: 9 vragen aan Astrid Snel

30 juni 2023

Vanaf het nieuwe schooljaar heeft het Graafschap College een nieuwe Instituutsopleider, namelijk Astrid Snel. Ze vervangt Chris Kroeze. Wie is Astrid? Wat is haar achtergrond? En waar gaat zij zich op focussen in haar nieuwe rol? Hoogste tijd om kennis met haar te maken! We stellen haar 9 vragen. 

1. Wat is je achtergrond? En waarom wilde je instituutsopleider worden?
“Ik werk nu 2 jaar als docent bij de Lerarenopleiding Economie op de HAN. Ik geef vooral vakdidactiek, in alle jaarlagen. Daarnaast geef ik vakinhoud, maar dan de vakken die geen ‘hardcore’ economie zijn, zoals HRM, Recht en Organisatiekunde.  Hiervoor werkte ik als Innovatiedocent op ROC Nijmegen. Toen ik bij de HAN startte, merkte ik dat ik het mbo-perspectief miste. Ik vind het ook jammer dat ik zelf niet meer in de mbo-praktijk kwam. Daarom zocht ik meer uitdaging in mijn rol. Als instituutsopleider blijf ik beter bij het werkveld betrokken. Daarom heb ik gesolliciteerd naar de functie.” 

2. Wat doet een instituutsopleider eigenlijk? 
“Samen opleiden. Schoolopleiders van het Graafschap College (of Rijn IJssel) en Instituutsopleiders van de HAN werken samen aan de kwaliteit van het opleiden. Wat heeft de student nodig? Hoe kunnen we het praktijkcurriculum zo interessant en leerzaam mogelijk maken? Welke leerdoelen hebben ze meegekregen vanuit de opleiding? En hoe kunnen we daar invulling aan geven met de stage? Ook denken we mee over de kwaliteit van de werkplekbegeleider. Hoe borgen we die? Hoe zorgen we dat zij weten wat de standaarden zijn?”


“Als instituutsopleider blijf ik beter betrokken bij het werkveld van de mbo-docent”
 

3. Welke specifieke taken ga jij op je nemen?
“Dat weet ik eigenlijk nog niet! Ik ben nu nog heel oriënterend bezig. Mensen leren kennen, ontdekken hoe A&A in elkaar zit en wat mijn functie inhoudt. Maar globaal gezien ga ik me dus bezighouden met de kwaliteit van alle facetten van de stage van de dio’s. Ik doe dat alleen voor het Graafschap College, niet voor Rijn IJssel. En dan bij de deelgebieden Economie & Dienstverlening (E&D) en Techniek & ICT.” 

4. Zijn er onderwerpen waar jij persoonlijk extra interesse in hebt?
“Jazeker. Ik ben erg geïnteresseerd in de rol van leraar als ontwerper. Kenmerkend aan het mbo is namelijk dat je als docent veel eigen leermiddelen moet kunnen maken. Hoe kom je los van je standaarden, zodat je niet iedere les begint met je PowerPointpresentatie? En hoe voorkom je dat de tool die je gebruikt belangrijker wordt dan het doel? Oftewel: hoe kun je als docent verrassen in het onderwijs? Ik vind het leuk om daarover na te denken en te sparren met collega’s.”


“De leraar als ontwerper, dat vind ik interessant. Hoe kun je als docent verrassen in het onderwijs?”
 

5. Wat hoop je te bereiken in je nieuwe rol als instituutsopleider?
“Ik zou het mooi vinden als we studenten een waardevolle leeromgeving kunnen bieden in de praktijk. Dat ze voelen dat er volop ruimte is om te ontwikkelen en te experimenteren. Denken vanuit kansen. Bij studenten én begeleiders!” 

6. Waarvoor kunnen dio’s en collega’s bij jou terecht?
“Ik sta bekend als een creatieve denker. Dus loop je vast bij het verzinnen van een idee? Dan ben ik een fijne sparringpartner. Ik geef je graag oefeningen om daaruit te komen. Verder ben ik een verbindender. Ik vind het leuk om iedereen te leren kennen en mensen aan elkaar te koppelen. Om elkaar zo verder te helpen.”

7. Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Spelletjes! Ik ben echt een spelletjesmens. Natuurlijk win ik graag, maar als ik verlies is dat ook niet erg. Als het maar wel een leuk potje is geweest. Verder heb ik een bioscoopabonnement. Daar maak ik regelmatig gebruik van om te ontspannen. Ook alleen. Heerlijk!”


“Loop je vast? Heb je iets nodig? Kom bij mij. Ik denk graag creatief met je mee of breng je in contact met de juiste persoon”
 

8. Eet je dan elke keer popcorn? 
“Haha, nee hoor! Ik ben wel een snoepkont, maar ik heb mezelf aangeleerd om niks te kopen in de bios. Dat zou wel erg ongezond zijn met hoe vaak ik naar de film ga.”

9. Het is bijna zomervakantie. Heb je nog plannen? 
“Jazeker. Mijn man en ik reizen veel. In de coronatijd hebben we samen een oude caravan opgeknapt. Daar gaan we veel mee weg. Maar deze zomer zoeken we het iets verder op. We gaan een week naar IJsland en een week naar Griekenland, voor de zongarantie. En in februari ga ik naar Thailand. Daar heb ik heel veel zin in. Ik heb namelijk een nieuwe hobby: duiken. 

Het behalen van mijn PADI heeft me ook nieuwe inzichten gegeven in studeren. Je moet door een oncomfortabele fase heen om ergens beter in te worden. Ik kan leuke voorbeelden halen uit mijn duiklessen voor mijn lessen op school. Zo zie je maar weer: het leven draait om leren!”

Contact met Astrid
Heb je vragen voor Astrid? Je kunt haar bereiken via Astrid.Snel@han.nl.