Menu
21
apr

Van dio naar docent: Bedihan zit 100% op haar plek bij het Graafschap College

21 april 2023
In deze blogreeks ‘van dio naar docent’ praten we met oud-stagiairs van A&A die nu een baan hebben bij Rijn IJssel of het Graafschap College. In deze editie: Bedihan Kazanc. Ze volgde vorig jaar de kopopleiding voor Docent Pedagogiek aan de HAN en werkt nu als docent en SLB’er bij de opleiding Dienstverlening op het Graafschap College. Lees snel verder over haar ervaring. 
 
Voordat Bedihan de kopopleiding deed, werkte ze in de kind- en jeugdhulp. Al tijdens haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) (nu Social Work) vond ze het onderwijs heel interessant. Maar ze wist toen nog niet goed wat ze daarmee wilde. Uiteindelijk is ze zich er toch meer in gaan verdiepen. En spijt heeft ze er zéker niet van. “Ik vind het superleuk om te werken met jongeren en hen te zien ontwikkelen. Het voelt als een voorrecht dat ik mijn vak op hen mag overbrengen.”
 
“Door de fijne begeleiding durfde ik dingen sneller zelf op te pakken”
 
Ontdekken wie je bent
Ondanks dat ze het heel leuk vond, was de eerste stage wel even wennen. Bedihan: “Eerst kijk je vooral mee met docenten, ontdek je hoe zij lesgeven. Later mag je zelf experimenteren. Ik vond het heel fijn dat ik daar de ruimte voor kreeg. Zo kon ik echt ontdekken wie ik ben als docent en wat voor mij fijne manieren zijn van lesgeven. Ook werd ik heel goed begeleid. Ik voelde me echt gesteund door het hele team, waardoor ik dingen sneller durfde op te pakken, zoals zelf lesgeven.”
 
Evalueren in peergroepen
“Naast het stage lopen was het fijn om regelmatig samen te komen met andere dio’s in peergroepen. Er komt zoveel op je af tijdens de stage. Door dat met elkaar te bespreken krijg je wat meer ruimte in je hoofd. Daarbij is het heel leuk om ervaringen te delen met dio’s die een andere lerarenopleiding doen. Pedagogen kijken toch allemaal op een bepaalde manier tegen dingen aan. Er ontstonden hele interessante gesprekken door de verschillende point of views”, vertelt Bedihan. 
 
“Als SLB’er heb ik meer verantwoordelijkheden, maar óók een betere band met mijn studenten”
 
Echt op je plek
Bedihan had het zo naar haar zin binnen het team dat ze al voor het einde van het schooljaar naar de manager is gestapt. “Ik wilde echt heel graag blijven. Dus toen heb ik aangegeven dat, mocht er een vacature vrijkomen, hij aan mij moest denken. Dat is uiteindelijk dus ook gebeurd en daar ben ik superblij mee!”
 
Relaxter voor de klas
Nu Bedihan als échte docent werkt, voelt dat toch wat anders. “Ik sta nu alleen voor een groep en ben van begin af aan het aanspreekpunt voor studenten. Zeker omdat ik ook studieloopbaanbegeleider (SLB’er) ben. Dat brengt meer verantwoordelijkheid, maar ik merk ook dat de band met mijn studenten daardoor beter is. En gelukkig heb ik nog steeds hele fijne collega’s waar ik op kan terugvallen. Ik merk dat ik nu ook meer mijn eigen docentschap kan uitoefenen. Ik sta veel relaxter voor de klas.”
 
“Dat komt ook doordat ik heb geleerd hoe ik mijn tijd het beste kan indelen. Je moet veel voorbereiden, nakijken, etc. Dat kost veel energie. Inmiddels kan ik beter de rust voor mezelf bewaren”, aldus Bedihan. 
 
Aansluiting vinden
Het leukste aan haar werk vindt Bedihan de uitdaging om haar lessen aan te laten sluiten bij alle studenten. “Iedereen volgt deze opleiding met een andere reden. Sommige willen met kinderen gaan werken, anderen juist met ouderen. En sommige studenten willen hierna nog verder leren. ‘One size does not fit all’, zei mijn eigen SLB’er eens. Ik vind het leuk om te zorgen dat toch iedereen eruit haalt wat hij/zij zoekt.”
 
“Ga op onderzoek uit en word de persoon die jij wilt zijn als je voor de klas staat”
 
Tips van Bedihan
Wil jij nu ook een lerarenopleiding gaan doen of ben je daar al mee bezig? Dan heeft Bedihan twee tips voor je: 
1. Onderzoek hoe jij je wilt profileren in het onderwijs. Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk? Wat is jouw docentenidentiteit? Je hoeft het niet direct te weten. Gun jezelf de tijd om dat te ontdekken en te ontwikkelen. En word de persoon die jij wilt zijn als je voor de klas staat!
2. Doe een meeloopdag, bezoek open dagen en zoek contact met dio’s. Zo krijg je meer beeld bij de opleiding en wat stage lopen in het mbo nu écht inhoudt.  
 
Meer informatie
Ontdekken of een lerarenopleiding iets voor jou is? Kom dan naar een Open Dag van de HAN of loop een dagje mee. Meer over de kopopleiding lees je op de website van de HAN.