Menu
5
feb

Van zorg naar onderwijs: dio Duane vertelt over zijn weg naar het docentschap

5 februari 2024

In eerste instantie kiest Duane Hazelhoff voor een carrière in de (jeugd)zorg. Hij merkt dat hij hier toch niet helemaal op zijn plek is en volgt zijn passie voor het onderwijs. Inmiddels volgt hij de lerarenopleiding Engels aan de HAN en loopt hij stage bij het Graafschap College. Hij vertelt hoe hij zijn eerste jaar als docent in opleiding (dio) ervaart.

Duane rondt op zijn zeventiende zijn vmbo-tl af en staat dan voor een studiekeuze. Hij vertelt: “Ik koos voor de mbo-opleiding Jeugdzorg en later Maatschappelijke zorg. Hier heb ik met allerlei doelgroepen gewerkt, maar ik merkte toch dat het niet helemaal mijn plek was. Toen koos ik voor de stap naar het onderwijs. Ik presenteer graag en was erg geïnspireerd door een lerares Engels op mijn vroegere school. Veel mensen die mij kennen vinden het docentschap goed bij mij passen.”

Ontdekking van het docentschap
In het begin van zijn opleiding wordt Duane verrast door wat er allemaal komt kijken bij het docentschap. Duane: “Ineens zie je wat er achter de schermen voor nodig is om een les op te zetten. Als je dat beseft, krijg je meteen nog meer respect voor docenten. De didactiek, het plannen van lessen en alles wat daar nog meer bij komt kijken maakte me in het begin een beetje onzeker.”

De stage die Duane vanaf november 2023 loopt op het Graafschap College bracht hier verandering in. Hij vertelt: “Ik kwam erachter dat alles achter de schermen juist een nieuwe uitdaging vormt en dat ik hier graag mee bezig ben. Hierdoor kreeg ik een enorme boost in mijn zelfvertrouwen en zin om hiermee door te gaan. Ik ben blij dat ik bij het Graafschap College stage loop in het mbo. Het voortgezet onderwijs (vo) is denk ik niets voor mij.”

"Alles achter de schermen vormt nu juist een enorme uitdaging"

Ruimte voor maatwerk
Het Graafschap College heeft met verschillende scholen in de regio aangepaste leerroutes op mbo 2-niveau ontwikkeld, ook wel middelbaar speciaal beroepsonderwijs (msbo). Hier voert Duane zijn stage uit. “We bieden hetzelfde aan als de reguliere opleidingen, alleen is er meer ruimte voor maatwerk. Dankzij het werken met kleinere groepen en een flexibele houding is er meer tijd voor studenten. Dit maakt het soms wel lastiger om opdrachten vanuit mijn opleiding te verwerken in mijn stage, maar je leert juist weer meer op het gebied van persoonlijke begeleiding. Het mooie is dat dit ook aansluit op mijn verleden in de zorg”, legt hij uit.

Eerste les voorbereiden
Over twee of drie weken is het zover: Duane geeft dan zijn eerste les zelfstandig. Hij vertelt: “In de aanloop hiernaartoe merk je hoeveel werk er zit in het voorbereiden van een les. Ik ben steengoed in het geven van presentaties, maar lesgeven is next level. Ik leg momenteel de fundatie voor mijn les en tegelijk voer ik onderzoeken uit.”

“Voor het oriëntatie-deel onderzoek ik de verschillen tussen het reguliere mbo en het msbo. Daarnaast voer ik onderzoek uit naar mobiel gebruik onder studenten. Hoeveel is hun schermtijd, waar kijken ze naar en waarvoor gebruiken ze hun telefoon? Het telefoongebruik is de laatste jaren een belangrijk thema binnen het onderwijs, daar sluit mijn onderzoek op aan.”

Visie op de toekomst
Hoe Duane zichzelf ziet als toekomstig docent? Hij legt uit: “Ik blijf dicht bij mezelf. Dat vind ik belangrijk. Ik benader studenten zoals ik zelf ook het liefst benaderd wil worden door mijn begeleiders. Ik vind het prettig dat ik dingen in eerste instantie zelfstandig op kan pakken en zelf kan ontdekken wat voor mij het beste werkt.”

“Wat ik absoluut niet wil zijn als docent? Heel streng of overheersend. Ik vind het belangrijk dat studenten zich veilig en prettig voelen in mijn klas. Zodat ze zich kunnen ontwikkelen en ontplooien.”

"Ik vind het belangrijk dat studenten zich veilig en prettig voelen"

Gewoon doen!
Denk jij net als Duane aan een carrière in het onderwijs? Hij geeft tips: “Bereid je goed voor en creëer inzicht in wat het precies inhoudt om docent te zijn. Zelfs als je hier voor je gevoel een goed beeld van hebt, word je waarschijnlijk nog verrast als je eenmaal begint met de opleiding of je stage. Twijfel je? Als iets goed voelt, doe het dan gewoon. We kunnen leraren met passie voor het onderwijs goed gebruiken.”

Meer informatie
Benieuwd of de lerarenopleiding iets voor jou is? Bezoek de Open Dag van de HAN of plan een meeloopdag. Of ontdek meer over de lerarenopleiding op de website van de HAN.