Menu
2
nov

Opfriscursus: Wat de *** is A&A?

2 november 2023

Test je A&A-kennis aan de hand van 10 vragen (en antwoorden)

Een nieuw schooljaar, nieuwe studenten en medewerkers én nieuwe nieuwsbriefabonnees! Hoog tijd voor een opfriscursus. Want wat ís A&A nu eigenlijk? In dit artikel stellen we je een aantal vragen (en geven we ook direct de antwoorden). Hoeveel heb jij er goed? 

 
1. A&A is een afkorting. Waar staat het voor? 
Arnhem & Achterhoek. De volledige naam is: Opleidingsschool MBO Arnhem & Achterhoek. 
 
2. Wat is A&A? En wat is het doel? 
A&A is een opleidingsschool. Binnen een opleidingsschool worden studenten van hbo-lerarenopleidingen opgeleid tot docenten in het mbo. 
 
3. Welke scholen zijn er betrokken bij A&A?
A&A is een samenwerkingsverband van de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (HAN), het Graafschap College en Rijn IJssel.
 
4. Wat zijn dio’s en wat doen ze bij A&A?
Dio is een afkorting van ‘docent-in-opleiding’. Dio’s van A&A zijn studenten van de lerarenopleidingen van HAN Academie Educatie, HAN ALO of HAN LGW. Zij lopen stage op het Graafschap College of Rijn IJssel. Ook zij-instromers (PDG-traject) van de HAN en studenten en zij-instromers van andere hogescholen kunnen stage lopen bij A&A.
 
5. Waarom zeggen we dio (docent) en niet lio (leraar)? 
Ja, je volgt een lerarenopleiding. Maar ga je lesgeven in het mbo? Dan ben je docent. Aangezien je stage loopt in het mbo, word je een docent-in-opleiding. Dio, dus! 
 
6. Dio’s volgen een speciaal curriculum als ze stage lopen binnen A&A. Wat zijn de vier pijlers van A&A waarop het onderwijs is ingericht? 
  • Opleiden in diversiteit
  • Zelfregulatie
  • Continue verbinding tussen theorie en prakrijk
  • Onderzoekende houding 
Weten wat dit precies inhoudt? Lees meer over ons onderwijs
 
7. Binnen A&A zijn er drie soorten begeleiders. Welke? En wat doen ze? 
  • Werkplekbegeleiders (wpb’ers): begeleiden dio’s op de stageplek. Ze voeren begeleidings- en beoordelingsgesprekken. En maken dio’s wegwijs in de diversiteit van het mbo en leren ze hun weg te vinden als docent.  
  • Procesbegeleiders (PB): begeleiden het proces van leren van en met peers. Zorgen voor een veilig leerklimaat in de peergroepen. 
  • Onderzoeksbegeleiders (OB): begeleiden dio’s bij hun onderzoeksactiviteiten, individueel en/of in groepen. Ze dragen hun steentje bij aan de kwaliteit van het praktijkonderzoek in de scholen. 
 
8. Wat is een schoolopleider? 
De schoolopleider (SO) is iemand op de werkplek bij GC of RIJ. Hij/zij werkt samen met onder andere de instituutsopleiders. Ze dragen zorg voor een veilig werk- en leerklimaat op de werkplek voor de dio's.
 
9. Wat is een instituutsopleider?
Een instituutsopleider (IO) is iemand van de HAN. Hij/zij werkt samen met de schoolopleiders aan de kwaliteit van het opleiden. Er is altijd een IO of SO aanwezig bij de beoordeling van de dio. Op die manier wordt de kwaliteit geborgd. 
 
10. Wat zijn peergroepen? En wat is het nut ervan? 
Peergroepen vormen een belangrijk onderdeel van het curriculum van A&A. Een peergroep is een simulatieomgeving waarin dio’s op informele wijze leren hun eigen leerproces aan te sturen, nieuwsgierig te zijn en onderzoekende vragen te stellen. Een peergroep bestaat uit vier tot zes dio’s en een procesbegeleider die hen begeleidt vanaf de zijlijn. Deze dio’s komen vanuit diverse vakken en lopen stage in diverse clusters, sectoren en teams. In de peergroep bespreken ze de theorie en situaties die dio’s hebben meegemaakt in de praktijk. Hierdoor maken ze indirect kennis met andere onderdelen van het mbo. 
 
Vragen?
Heb je na het lezen van bovenstaande nog meer vragen over A&A? Neem dan contact met ons op.