Menu
3
apr

Kom luisteren naar Niels over zijn onderzoek naar politieke participatie onder jongeren

3 april 2023

Voor veel jongeren is de politiek een ver-van-hun-bedshow. Dat moet anders, vindt Niels Fennema. Niels is student aan de HAN, lerarenopleiding Docent Geschiedenis, en loopt stage bij de opleidingen van Assistent Gezondheidszorg op Rijn IJssel. “Het vak Burgerschap is ideaal om studenten enthousiast te maken over politiek. Toch vind ik dat er weinig mee wordt gedaan. Daarom richt ik mijn praktijkgericht onderzoek hierop.” Tijdens het Kennisdelingsevent A&A 2023 vertelt hij er alles over. 

Tijdens zijn afstudeerstage geeft Niels les in het vak Burgerschap. “Ik merkte al snel dat mijn studenten dit niet zo’n leuk vak vonden. Echt een verplicht nummer. Politiek vonden ze saai en moeilijk en ze gaven aan dat ze er voor hun gevoel geen invloed op hebben. Ik dacht: hier moet ik iets mee!”

Politiekbewustzijn

En zo was de keuze voor het onderwerp van zijn praktijkgericht onderzoek snel gemaakt. Niels: “Ik vind actief betrokken zijn bij de politiek zelf heel belangrijk. En ik vind dat alle jongeren moeten gaan stemmen. Dat begint met bewustzijn en vertrouwen. Daarom heb ik 2 lessen gecreëerd en gegeven die de politieke participatie van jongeren moeten vergroten.”

Onderzoeksdoel

Het vergroten van de politieke participatie onder jongeren van de opleiding Assistent Gezondheidszorg van Rijn IJssel aan de hand van een lessenserie over de Provinciale Statenverkiezingen. 

Inhoudelijke lessen

Niels: “Ik had het geluk dat in maart de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvonden. Daaraan heb ik mijn lessen opgehangen. Ik heb mijn studenten uitgelegd wat de provinciën doen en hoe de verhoudingen zijn tot de Eerste Kamer. Ik heb ze uitgenodigd om eens een stemwijzer in te vullen en samen te kijken naar welke stellingen ze belangrijk vinden en ontdekken hoe de partijen hier tegenaan kijken.”

Resultaten 

Met de verkiezingen had Niels meteen een mooi referentiekader: zijn de studenten ook echt gaan stemmen? Dat is Niels nu aan het documenteren. Benieuwd of zijn lessen hebben bijgedragen aan het politiekbewustzijn van studenten? Kom dan luisteren naar zijn presentatie op het Kennisdelingsevent! 

Kennisdelingsevent A&A 2023
Datum: donderdag 20 april
Tijd: van 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Tech Plaza (Rijn IJssel), Tivolilaan 40 te Arnhem
Programma
 
Aanmelden 

Kom je alleen kijken? Vul dan dit formulier in. 

Wil jij ook jouw onderzoek presenteren? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar Peter Marchal (Graafschap College) of Mirjam van Duijnen (Rijn IJssel). 

Graag tot 20 april!