Menu
5
jul

Laatste A&A-breed overleg van het schooljaar succesvol

5 juli 2022

Op donderdag 23 juni kwamen de coördinatoren, alle schoolopleiders van het Graafschap College en Rijn IJssel én de instituutsopleiders van de HAN samen. Het complete opleidingsteam was aanwezig tijdens het laatste A&A-breed overleg van het schooljaar. “Samen terugkijken op de behaalde successen van dit jaar geeft energie om na de zomer weer verder te gaan”, vertelt Dirkje Zwama, Coördinator.

Het overleg vond dit keer plaats op het Rijn IJssel. “Maar dit wisselen we altijd af”, vertelt Dirkje. “We houden dit overleg zes keer per jaar. Dit keer waren we met zo’n 12 man. Een mooi clubje. Het was heel fijn om elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten. Er werd echt genoten van de informele gesprekken. Dat creëert een band, die we gebruiken om A&A naar een hoger niveau te tillen.”

Tussenevaluatie
Ieder A&A brede overleg wordt gekoppeld aan de ontwikkelopdrachten die A&A zich ten doel heeft gesteld. Dit keer ging het om een tussenevaluatie. Het schooljaar loopt namelijk op zijn eind. “Ieder schooljaar werken we aan een aantal doelen. Dit doen we in werkgroepen die ieder hun eigen opdracht hebben. Zo hebben we het dit keer bijvoorbeeld gehad over de ontwikkeling van de peergroepen, hoe zorg je voor een rijk leerklimaat voor de zij-instromer en wat betekent dat voor het professionaliseren van onze mensen?

Werkgroepen
In een werkgroep werken medewerkers van de drie scholen samen aan de ontwikkelopdracht. “Zo zit ik (Rijn IJssel) samen met Sandy Ditters (Graafschap College) en Ellen Leenaarts (HAN) in een werkgroep waarin we werken aan de marketing en communicatie van onze opleidingsschool.

Werkgroepen hebben vraagstukken. Hiervoor hebben ze input nodig van het opleidingsteam. Dit brede overleg is een goed moment om die input te verzamelen. En het mooie van dit overleg is dat je met je werkgroep direct aan de slag kunt gaan met die input. Daar is het overleg echt op ingericht.”

Terug- en vooruitkijken
Dirkje: “Zoals gezegd stellen we ieder jaar doelen vast. Tijdens zo’n breed overleg bespreken we hoe ver we zijn met die doelen. En wat we nog met elkaar moeten doen. Waar zijn we trots op? Wat hebben we behaald? En: waar gaan we na de zomer mee verder? Dit keer ging het dus vooral om terugkijken op het afgelopen schooljaar. Het is leuk om te zien wat we allemaal met elkaar hebben neergezet.”

Verder bouwen op succes
“Zo hebben we het afgelopen schooljaar bijvoorbeeld een handreiking geschreven voor peergroep-begeleiders, hebben we een fijne structuur ontwikkeld voor het creëren van de nieuwsbrieven, en was de studiedag echt een succes. Samen terugkijken op die successen geeft een goed gevoel! Het geeft energie om daarop verder te bouwen. Daarom vind ik het goed dat we dit een twee keer per jaar doen. Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet”, vertelt Dirkje.

Zin in volgend jaar
“Het komende jaar gaan we verder met het leren en werken in peergroepen. Dit is voor A&A echt een belangrijk onderdeel van het opleiden. Daarom blijven we dat verder ontwikkelen en gaan we er ook weer onderzoek naar doen. Ik denk dat ik voor iedereen van het opleidingsteam spreek als ik zeg dat ik heel veel zin heb om na de zomer weer verder te gaan met het professionaliseren van de opleidingsschool!”, sluit Dirkje af.